Monday, 2 July 2018

Lama Menyepi, Buat Apa La Tu

Setahun lebih tak menulis di dalam blog, apa agaknya yang aku buat. Umur dah masuk 40 tahun dah kan. Haha. Rasa dah tua je siot. Rasa macam sekejap je masa berlalu. Rasa macam baru semalam je masuk darjah satu haha. Kejap gila kan. 

Ok, sepanjang setahun nie, aku masih buat travel agency, : Accurate Travel, buat transport biz, Accurate Transport dan terbaru aku dan orang rumah bukak kedai emas; Accurate Gold. Semua nama Accurate kan. Try nak jadikan nama accurate nie sebagai satu trademark. Walaupun bukan senang, arahnya ke sana

Untuk Travel biz nie, masih sama je, bawak orang ke negara negara Asia, Singapore, Indonesia, Jepun, Vietnam dll, Europe dll. Umrah jugak dan local pun ada. Pulau pulau kat Malaysia pun bukan calang calang punya pulau kan. Semua cantik cantik belaka. Just name it, Pangkor, Kapas, Tioman, Tinggi, Pemanggil, Aur, Sibu, Mabul, Layaran dan macam macam pulau la. Nak snorkeling, nak mandi manda, nak berehat je, nak diving semua boleh. 

Transport dah berkembang sikit. Dulu sewakan kereta, van dan mpv je. Sekarang ada bas dan van persiaran, kot ada yang nak g kenduri ke, g melancong ke, boleh je kalau nak guna servis kami nie ha. 

Gold, kami jual, beli, repair, buat tempahan nama, cuci emas yang lama yang dah tak kilat lagi tu, semua ada buat. Harganya murah dari biasa, sebab tak ada upah. Kot ada yang nak belikan buah hati tersayang barang kemas, boleh la contact contact kami. Consultation free. 

Menulis di Blog dan Facebook

Lama gila tak corat coret dalam blog nie. Ada la lebih kurang setahun ++. Hidup walaupun nampak macam tak banyak benda yang kita buat, tapi, setiap hari 24jam habis kita kejakan. Kadang kadang pulak, bukan kita kejakan masa, tapi masa yang kejakan kita. Kalau hari tu, kita banyak tido, banyak buat benda benda yang lalai, so kiranya masa kejakan kita la. Kalau kita banyak buat benda yang berfaedah, dan tak cukup sehari kita buat benda tu, so kiranya kita kejakan masa la. 

Tak menulis di blog, tak bermasud aku tak menulis lagi. Still sama macam dulu dulu. Memang berceloteh dalam bentuk tulisan nie salah satu kerjaya pun kan. Sebenarnya aku banyak tak tulis dalam blog, tapi aku banyak tulis dalam Facebook. Kongsikan apa apa tentang benda benda yang berfaedah, tips tips, huha sini. huha sana. Tapi, tak ada kepuasan pulak rasanya buat benda yang sama dalam blog dan dalam Facebook. Feelnya lain la orang kata. 

Pada aku la kan, menulis dalam blog nie feelnya lain macam la. Kita taip apa je yang kita rasa nak taip, then, kalau ada orang baca pun ok, tak ada pun tak jadi hal. Cuma kita tahu, kalau dalam blog nie, orang yang baca adalah orang yang jenis nak baca. Kalau dalam fb tu, memang la kadang sampai beratus sehari orang tengok, bukan baca pun. Then, bila komen tak apa apa je. Nampak sangat tak baca sampai habis, atau cuma baca tajuk je. 

Thursday, 5 February 2015

Berhenti Kerja : Apa yang perlu anda ambil peduli...

Salam.. sekarang nie kan awal tahun lagi kan.. iye la .. kan baru bulan feb. So kira awal lagi la kan tahun nie.. awal tahun ni, biasanya adalah masa yang paling popular untuk majikan agihkan sebahagian keuntungan mereka kepada para pekerja.. tapi ye la kan.. bonus adalah bonus.. kalau dapat tu baru namanya bonus kan.. 

Bonus nie biasanya dibayar dalam beberapa condition. Antara lain adalah sebab prestasi syarikat yang buat untung banyak.. dan juga pekerja menunjukan kesungguhan dalam kerja sepanjang tahun yang lepas... finally, bergantung kepada tahap kedekut majikan.. hahaha

Ok la.. sebenarnya bukan nak cerita pasal bonus sangat pun.. kalau dapat, allhamdulillah.. kalau tak dapat, say what... Bye .. Bye...

Yang saya nak cerita adalah, awal tahun nie jugak ramai yang buat planning untuk angkat kaki dari syarikat.. untuk mencari tempat yang lagi baik.. lagi mencabar.. gaji lebih besar.. sampai satu masa nanti, tak tau apa lagi nak cari... gaji ke.. pangkat ke.. waktu kerja ke.. emmm .. 

So apa yang kita kena consider sebelum nak tender notice.. 

1. Bonus dah masuk ke.. - Ha.. nie la kaitan berhenti kerja dengan bonus.. Kita memang sedia maklum, bonus yang kita dapat tahun nie, atau sekarang nie adalah hasil usaha kita terdahulu.. maksudnya, kalau bonus tahun nie, dia bergantung kepada prestasi kita pada tahun lepas.. tapi..kita kena ingat.. ramai majikan, terutamanya bagi syarikat yang kecik.. mungkin bawah 100 orang, mereka nie tak ada regulation sangat pun.. dah ia tak declare pun bonus nie dalam Employee Handbook. So, kadang kadang dan memang berlaku pun, kita tender sebelum dapat bonus, dan majikan tak akan bayar pun bonus kita, sebab dia fikir kita bukan part of the company anymore.. tapi tak la semua majikan macam tu..  bagi company besar, diaorang bayar jugak.. So, kalau company tempat anda keja jenis yang berkira, better tender lepas dapat bonus...

2. Bila berhenti keja, dah ada keja lain lom? Berhenti kerja nie, biasanya berpunca dari 2 faktor.. satu faktor menarik dan satu lagi faktor menolak.. menarik nie maksudnya, faktor luaran.. contohnya, dapat kerja tempat lain la.. wife sambung study kat oversea la.. ikut husband pindah tempat la... dll.. dan faktor menolak nie adalah faktor dalaman.. contohnya.. gaji dah 2 bulan tak bayar.. gaji masuk lambat.. gaduh dengan manager la.. selalu kena kutuk rakan sekerja sebab gemuk la.. dll.. so, sebelum berhenti kerja, kena selalu pastikan yang kita tau apa kita nak buat lepas kita berhenti kerja.. make sure bila berhenti keja, kalau dah dapat keja baru, pastikan majikan yang baru tu keluarkan offer letter, kalau nak join kawan buat biz, pastikam biz tu dah jalan sikit sikit.. dah ada income... then boleh la resign..

3. Duit dalam bank ada berapa ? Sumber kewangan yang cukup actually bagus. Semalam aku dapat satu video, ada sorang member india antar.. salah satu mesej yang diaorang sampaikan adalah, duit dalam bank tu, selagi kita tak guna, tu bukan milik kita.. maksudnya, duit tu still milik bank (kalau kita tak pakai lagi), kalau kita mati, sure la bukan milik kita... sebenarnya, kalau dah ada income selepas berhenti kerja, kita tak perlu risau sangat.. tapi kalau berhenti kerja dan tak ada income selepas berhenti, kena la ada standby duit untuk survive masa tak keja nanti... kalau tak, nanti banyak benda yang kena bayar.. tak mampu nak bayar, pas tu gaduh laki bini, last sekali bercerai... emmm susah nanti...

4. Banyak ke hutang? Banyak atau sikit hutang yang kita ada, sebenarnya tak jadi masalah. Yang penting adalah... hutang tu manageable atau tak... kalau tak, fikir masak masak sebelum berhenti.. kalau lepas berhenti, boleh bayar semua hutang tu.. please proceed untuk tender notice... 

5. Dah bincing ngan pasangan anda lom? Jangan buat keputusan berhenti kerja tanpa pengetahuan pasangan anda... sebab bagi yang dah kahwin nie.. everything kena telus.. pastikan bincang dulu sebelum buat keputusan... tak kisah la nak bincang masa bila.. masa makan ke, masa nak tido ke.. masa shopping barang dapur kat tesco ke.. yang penting dah bincang dan dah buat keputusan bersama.. contoh, wife decide nak berhenti kerja dan jadi fulltime housewife, meaning that, tinggal husband je yang keja.. duit bulanan cukup tak... emmm  tu yang kena bincang dulu tu... dalam satu hadith, ada menyebut, "takkan rugi orang yang meeting, tak akan menyesal orang yang beristikharah".. 

ok.. dah...